февруари 19 2019 0Коментар

РЕВИТ ОСНОВИ: Темплейти

След моделирането на обекта идва тежката задача да оформите графичната част от проектната документация. Темплейтите са създадени именно, за да улеснят процеса.

Какво представлява един темплейт и от къде да започнем?

Те съдържат информация за мащаба на чертежа, визуалните настройки, филтрите, които искате да са заредени, фазата на проектиране и др.

 

фиг.1

 

При зареждане на REVIT имате опция да заредите темплейти по подразбиране. Те дават една добра база, от която може да започнете, но имат нужда от допълнителни настройки, с които да достигнете визия близка до стандарта в България.

Първата важна крачка към създаването на шаблон е запознаването с дебелините на линиите (фиг.2).

 

фиг.2

 

Вътре ще откриете меню, в което може да  въведете дебелина за всички мащаби. Обърнете внимание, че тя отговаря на число от 1 до колкото броя дебелини желаете да имате заредени.

Ще имате нужда от различни настройки на дебелини за различните видове планове (кофражни, армировъчни, изкопни планове) и тук на помощ идва опцията за замяна на графичните настройки (Visibility/graphics Overrides). В това меню може да заменяте дебелини на линии и щриховки за съответния план или разрез, да изключвате елементи по категории и др.

В повечето случаи само тези настройки не са достатъчни и е необходимо да работите с филтри, с които допълнително да манипулирате визуално информацията за вашия чертеж. За това какво представляват филтрите, как работят и какви са техните предимства ще говорим в следваща статия.

 

фиг.3

 

В темплейтите имате възможност да посочите и равнината, с която сечете и нейната дълбочина (фиг.4).

 

фиг.4

 

Настройките на равнината изисква време за разбиране и прилагане, но веднъж като настроите вашите шаблони, всичко след това става лесно и интуитивно.

Темплейтите работят и за разрези с всичките функции, които споменахме.

Надявам се, че се уверихте в това, че те са едно много мощно оръжие, което ви позволява бързо и лесно да оформите вашите планове и разрези според вашите нужди. Настройването изисква време и експериментиране, но повярвайте ни, заслужава си!

Етикети: , ,
Инж. Тодор Кръстев

t-krastev

Напиши Отговор или Коментирай