април 13 2019 0Коментар

РЕВИТ ОСНОВИ: Тагове

Така наречените тагове са функция, която позволява бързо и лесно да поставите и текстова част върху вашите чертежи. Но за да се възползвате от тяхната функционалност е необходимо да е попълнена нужната информация за елементите, които искате да извикате.

Какви са опциите за тагване?

За нашите нужди, като конструктори, най-подходящи са:

 

фиг.1

 

  • Tag by Category – тагът се поставя поотделно за елементите в зависимост от категорията, към която принадлежат (Floor Tags, Beam Tags, Column Tags, Wall Tags и др.). Преди да тагнете е необходимо да настроите family-то на тага и да го зададете по подразбиране за нужната категория. Самото тагване става с кликване върху елемент.
  • Tag All – ще се отвори допълнително меню, в което ще се съдържа информация за всички категории тагове и техните family-та по подразбиране. С помощта на тази функция може да тагнете всички елементи в текущия изглед с кликването на един бутон.

Благодарение на тези команди ще може да тагвате плочи, греди, колони, шайби и армировки по чертежите (фиг.1).

 

фиг.2

 

Останалите възможности за тагване са:

  • Multi-Category – тагване на групи съдържащи повече от една категория.
  • Material Tag – таг, който идентифицира типа на използваните материали в елемента или в слой на елемент.

Смятаме, че с тези първи встъпителни статии успяхме да засегнем една малка част от предимствата на BIM проектирането. В следващите статии ще засегнем други важни функции на REVIT в повече детайли.

Етикети: , ,
Инж. Тодор Кръстев

t-krastev

Напиши Отговор или Коментирай