април 13 2019 0Коментар

РЕВИТ ОСНОВИ: Филтри и как да работим с тях

Един от основните проблеми, с които се сблъскахме в работата ни с REVIT, беше как да накараме чертежите да изглеждат така, както искаме. Установихме, че  Visibility/Graphics  Overrides e мощно средство за оформяне на чертежи, но не беше напълно достатъчно за нашите нужди. Съществуваше опция ръчно да променяме елементите, които не ни харесват, с опцията Оverride graphics in view, но пък беше прекалено трудоемко. Филтрите се оказаха най-добрия, лесен и ефективен начин да дооформим информацията, която представяме по нашите чертежи.

Какви са предимствата на филтрите?

  • Групиране на елементи. Благодарение на филтрите може да групирате елементите според тяхното предназначение (колони, плочи, шайби, сутеренни стени)

Задаваме типа на елемента (фиг.1)

 

фиг.1

 

задаваме правилата, които ще следва филтърът (фиг.2)

 

фиг.2

 

и променяме параметрите на елемента, които искаме (фиг.3)

 

фиг.3

 

  • Скриване на информация. Ще дадем един прост пример – измоделирали сте армировката на плочата и искате да отделите горната от долната. Бърз и ефикасен начин да направите това е именно чрез филтриране по даден параметър и махане на отметката на Visibility.
  • Промяна на щриховка, дебелина на линии на отделните елементи. Чрез филтрите може бързо и лесно да манипулирате елементите и това как да изглеждат по вашите чертежи (фиг.4).
фиг.4

 

  • Вмъкване на филтрите във вече готовите ви View templates. Чрез филтрите може да промените визуално параметри, които не сте могли по друг начин (фиг.5).

 

фиг.5

 

Това е една част от предимствата, които имат филтрите. Най-важното условие при работата с тях е да бъдете креативни и да не се страхувате да експериментирате. Във вашия REVIT модел има огромно количество информация за елементите, които го изграждат – използвайте го, за да накарате чертежите да изглеждат така, както желаете!

Етикети: , ,
Инж. Тодор Кръстев

t-krastev

Напиши Отговор или Коментирай