януари 18 2021 0Коментар

Моделиране на армировка в плоча

Моделирането на армировката на плочите в Revit (а и във всеки друг софтуер за чертане) е един от най – времеотнемащите и монотонни процеси в работата на строителния инженер. На пазара има някои приложения, които могат да ускорят този процес до някаква степен. Има компании като Sofistik , които дори предлагат автоматично изчертаване на армировката в плочата , на база на някаква изчислителна диаграма. Колкото и „cooL“  да звучи това, то използването на външни приложения има някои недостатъци:

-Разликата в графичните стандарти.Всички приложения на пазара сa правени на база немски,английки или пък френски стандарти. Ние в България като за начало нямаме някакви установени стандарти, по-скоро има начин, по който „бай Иван“ е свикнал да му изглеждат чертежите. В никакъв случай не казвам, че не може да се стигне до чертежите, които тук в България сме свикнали да виждаме.Това обаче ще отнеме много време и със сигурност ще има компромиси от ваша страна.

-Може би най-големия недостатък е самата генерирана армировка.Колкото и бързо да е създаването на армировката на цяла плоча само с 1 клик на мишката, то генерираните пръти трудно биха отговорили и на най-прости нормативни стандарти за конструиране на армировка.

-Добрите Add-ins за ревит, работещи с армировка са платени!

 

Ето защо ние в „Кръстев и Айков Инженеринг“ тръгнахме по-трудния път на Dynamo и Python. Крайната цел на този проект е създаването на автоматизиран Tool за моделиране на армировката на плоча, както и графично оформление със съответната информация за армировъчния прът. За напредъка ни може да следите нашия сайт, както и YouTube канала ни.

На този етап използваме скрипта за бързо поставяне на всички усилители в плочата , било то долна или горна армировка. Във видеото е показан пример с долна армировка. Скрипта очаква следните входящи данни :
-Стоманобетонна плоча

-Диаметър на пръта

-Геометрия на пръта

-Разстояние между армировката

-Зони на армиране

Като изходни данни получаваме измоделирана армировка,селектиран средния прът за графично представяне,както и таг показващ диаметъра,бройката и разстоянието.По този начин постигаме 3 важни неща:
-Бързина

-Графично издържан краен чертеж

-Независим от скъпоструващи допълнителни софтуери и тяхнта поддръжка.

Този скрипт комбинираме успешно в работата си заедно с този от  „Тагване на армировъчните пръти“

Инж. Кристиан Айков

k-aykov

Напиши Отговор или Коментирай